Samfundsfag

Bendt Ulrich Sørensen

Mandage kl. 12.25 – 14.05

Det politiske system handler om fordeling af værdier i samfundet.

Tidligere skete fordelingen ud fra forskellige klassers økonomiske interesser. Partierne var på en fordelingspolitisk akse, placeret efter deres politisk-ideologiske holdninger til fordelingen af samfundets økonomiske værdier. Traditionelt var partierne delt i en ’blå’ højrefløj og en ’rød’ venstrefløj, ud fra deres holdning til statslig omfordeling af samfundets materielle værdier gennem skattesystemet.
Partierne placerer sig også på en værdipolitisk akse, hvor de politiske modsætninger mellem højrefløj og venstrefløj, mere handler om ikke-materielle værdier, og hvordan de skal prioriteres. På denne skala har højrefløjen traditionelle værdier, som national identitet og indvandring, mens venstrefløjen har globale værdier, som Jordens miljø og mangfoldighed.

Vi vil diskutere, hvilken betydning nye politiske skillelinjer kan få for det politiske system. Vil der med en regering ’hen over midten’ ske ændringer i forhold til de hidtidige politiske modsætninger mellem blokkene? Måske bør vi i lyset af de globale udfordringer, også for vores børn og børnebørns skyld, gøre op med de hidtidige forestillinger om partier og ideologi?

Udgifter til kopier må påregnes.